sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kotiasua ja asiaa vaatevalinnoista...


Kuvasin tämän asun varta vasten mielessäni tämä Preferitan blogikirjoitus, joka herätti paljon ajatuksia asioista, joita ehkä tulemme harvemmin ajatelleeksi. Kannattaa lukea tuo blogikirjoitus, siinä on paljon ajateltavaa, tai jopa hankki tuo Hyvän mielen vaatekaappi kirja. Luulen että pelkästään jo tuo blogikirjoitus muutti omaa suhtautumistani vaatteiden alkuperän ja niiden valmistusmenetelmien  ajattelemiseen. Jokainen voi toteuttaa jotain pientä päästäkseen lähemmäs Hyvän mielen vaatekaappia.


Lisäksi tuolla kommenteissa oli mielenkiintoista linkkiä ( The Project 333) siihen miten alkaa karsia vaatekomerostaan turhaa tavaraa, jos sen kokee aiheelliseksi. 

Miten tämä asu sitten liittyy noihin edellisiin asioihin? Siten että vaikka valmistustavasta ja sen haitallisuudesta en tiedä, niin tämä neule on iänikuisen vanha puuvillaneule, joka on aina vaan käyttökelpoinen eikä ehkä koskaan täysin pois muodista. Se on alunperin ostettu kirpputorilta, jonne sen joku oli hylännyt ja minä sen talteen korjasin. Lauantaina se toimi asuna harmaan minihameen kanssa perhepäivällisellä. Käyttökertoja sille on kertynyt varmasti kymmeniä, jossei jopa yli 100 jo minun komerossani ja kuka tietää kuinka paljon edellinen omistaja on sitä käyttänyt? Lisäksi se on puuvillaa ja maatuu kun siitä aika jättää. Harvan vaatteen kanssa yllän näin ekologiseen kulutukseen, mutta pyrkimys on siihen suuntaan. Myönnän kyllä että aina en toimi ihan maapallon parhaaksi, juoksen muodin perässä siinä missä muutkin ja usein kukkaron nyörit eivät salli ekologisinta vaihtoehtoa vaikka haluaisi. Mutta mikään ei estä menemästä parempaan suuntaan pienin askelin. Kun jokainen tekee jotain pientä, on mahdollista muuttaa asioita parempaan suuntaan. Ja ehkä vielä kaupan päälle itselle tulee hyvä mieli.

4 kommenttia:

 1. Moni tuossa Preferitan tekstissä kolahti täälläkin. Sai ajattelemaan ja miettimään omaa kulutusta, rohkeasti ajattelin kirpputorin kiertmistäkin joskus kokeilla (olen todella huono vaikka myynkin siellä hyvää tavaraa säännöllisesti). Materiaalien kanssa olen ollut tiukka jo pidempään, luonnon materiaalit edes maatuvat jos ei muuta. Hiljaa hyvä tulee. Ei sekään mitään auta, jos vaan heittää pois ne vasta ostetut vähemmän ekologiset. Kyllä ne minusta kannattaa käyttää ja harkitsee sitten seuraavien kohdalla :)

  Kaunis tuo sinun neuleesi. Tykkään kovasti, ajaton klassikko malli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dahlia<3 Materiaaleihin yritän minäkin kiinnittää huomiota (ja tietysti siihen kaikkeen muuhunkin), mutta joskus tulee seinä vastaan luonnonmatskujen kanssa kun ei ole niitä värejä, joita tahtoisi vaatekaappiinsa. Tai sitten hinta nousee niin korkeaksi ettei kukkaron nyörit nyörry...

   Poista
 2. Kiitos linkityksestä, Sari! Kirja kolahti minuunkin (vaikka ennen sen lukemista luulin että minähän ostan niin järkevästi että...) Juuri tänään mietin että minusta ei kyllä ole P333-haastetta vastaanottamaan (eli valitaan 33 vaatetta joilla olisi pärjättävä 3 kuukautta), mutta puolet vaatevaarastosta lähtee heti kiertoon. Aina kun näen joko entisen oman tai uuden jota mieleni tekee kysyn "ansaitseeko tämä päästä vaatekaappiini. Mitä sinne huonoja kelpuuttamaan. Vaatteita kun aina riittää, mutta vuodessa on vain 365 päivää ja vuorokaudessa vain 24 tuntia. Miksi ei silloin käyttäisi niitä joista eniten tykkää?

  Vaatteista voi silti hullaantua ja muotia seurata, kysymys on vain siitä että jättää ostamatta sellaiset vaatteet (ja kaikki muutkin tavarat) joita ei käytä tai käyttää vain muutaman kerran.

  Tykkäsin muuten kovasti sinun eilisestä musta+vaaleanpunainen-yhdistelmästä! En vaan ehtinyt sitä sinulle sanomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Halusin linkittää ja herättää ajatuksia omankin blogini lukijoissa. Eipä taida tuo P333 haaste täälläkään ottaa tulta alleen, mutta varmasti katselen vaatekaappia ja sen sisältöä uusin silmin ja käyttämättömät ja epäsopivat lähtevät kiertoon täälläkin. Uudet vaatteet joutuvat läpäisemään tiukemman seulan kuin aikaisemmin. Olen muutenkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota vaatteen elinkaareen kaapissani, haluan sen olevan mahdollisimman pitkä ja olen myös alkanut huoltamaan vanhoja vaatteitani paremmin. Osa poistuvista vaatteista pääsee muuhun käyttöön, esim vanhasta palmikkoneuleesta on tulossa koristetyynyn päällisiä jne.. Vaaleanpunainen muuten sekin!

   Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)