lauantai 7. syyskuuta 2019

125 vuotta vanha kalenteri ja muita kirppariostoksia - 125 year old calender and other stuff from Fleamarket...












Heipat taas. 
Tämä postaus on odottanut hyvän aikaa kirjoittamistaan. Minähän olen innokas kirpparilla kävijä. Kierrätys on lähellä sydäntä ja vanhat tavarat myös. 





Kesän aikana on muutamaan otteeseen tullut käytyä kirpparilla ja itselle mieleisiäkin aarteita on löytynyt. Toisen roska/tarpeeton on toisen aarre. 

Suurin aarre, jonka tänä kesänä bongasin kirpparilta oli vuoden 1895 kalenteri, joka tietysti on painettu 1894. En tiedä onko sillä varsinaista rahallista arvoa kun on vähän kulunut ja muuta, mutta sitä on ollut tosi mielenkiintoinen selata ja lukea. Siinä on tulevat tapahtumat, nimipäivät, auringon nousut ja laskut, mutta alareunassa on erityisen mielenkiintoista historiaa menneiltä vuosilta aina jonnekin 1400 luvulle saakka. Jokaisen sivun alalaitaan on tosiaan tallennettu tapahtumia hyvinkin pitkältä ajalta menneisyydestä. Olettaisin että tammikuun sivujen alareunan tapahtumat ovat kenties tapahtuneet aina kunkin vuoden tammikuussa. Kuten kuvassa näkyvä "Kaarle XI vapauttaa piispat leivinuunirahojen maksusta 1682". Hassua. Ilmeisesti 1600-luvulla on  pitänyt maksaa jonkinlaista veroa kuninkaalle leivinuunista???

 Kalenterissa on myöskin kulloiseenkin vuodenaikaan liittyviä vanhoja sananlaskuja, tammikuun kohdalla on "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi" 
Bongasin kalenterin tieto-osuudesta myös merkinnän oman kuntani perustamisesta 1700-luvulta.




Lisäksi käteen tarttui pari kautta Greyn anatomiaa kahdella eurolla. Mustia säilytyskoreja lipastonlaatikoihin eurolla ja kukkapurkki (aluperin vihreä, maalasin jo kalkkimaalilla) eurolla,  ja vielä Kiinanruusu parilla eurolla. 



Ei suuren suuret kirppariostoksen mutta kaikki tulee käyttöön. Haaveilen että joskus talvella köllähdän sohvalle takkatulen loimussa katselemaan Greyn anatomiaa. (voipi olla että jää haaveeksi tässä työleirissä, tuntuu että kaikki vapaa-aika  menee talon hommissa tai koirien kanssa.Eilen ja tänään tehdään klapeja ja meikäläisen ranne ja polvet ei tahdo kestää tätä menoa, talvella tietysti pyörtyy lumitöihin jos tulee kovin runsasluminen talvi). Noh, itsehän tässä on asuinpaikkansa valinnut, enkä vaihtaisi mistään hinnasta kerrostaloon. Kumma juttu miten kahdesta kaupunkilaispenskasta on tullut aikuisia maalaisia.




Ai niin, ostin vielä vanhan pöytäliinan klassisella ristipistokuviolla. Omasta kaapista löytyy samanlainen, joka oli mm. meillä hääpöydässä, mutta koska siinä on jo reikiä sadoista pesuista, tuli tämä kirppisliina sen paikkaa toimittamaan.




Torista taasen bongasin Tine K:n tuikkulyhtyjä edullisesti, niissä on minusta enemmän tunnelmaa kuin monessa muussa tuikkulyhdyssä. Saman päivänä käteen osui vielä kirpparilta lempikirjailijan kirja eurolla.

Tuleeko ruudun toisella puolella mieleen kirpputorilta löytyneitä aarteita?



Im a big fan of fleamarkets. You tend to find very old and interesting pieces sometimes like this 125 years old calender. Its history at its best. Besides the incoming events like market days in different citys in Finland 1895 it also has history in every page about hundreds of years old events. Like how bishops were released from baking oven payments to the crown in 1682. Very intresting book to read. 

I did buy more resent things too like couple of Seasons Grey´s Anatomy that costed just 2 euros. Flower pot and the flower are from the flea market as well. I also bought  old table cloth with traditional hand made pattern. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin...:)