perjantai 10. marraskuuta 2017

Pyykkiä pyykkiä vaan - Just laundry...
Kauniit purkit ja putelit ja ekologisuus saavat minut hyvin motivoitua silloinkin kun muuten motivaatiota pitäisi kaivaa jostain laiskuuden syvyyksistä. Myös pyykinpesussa, Muutaman viikon takaiselta Villa Nokkosen reissulla tarttui taas kaikkea kaunista pyykkäämiseen liittyvää mukaan. Sieltä useinmiten haen aina käyttämäni tuoksuvan pyykkietikan, mutta tällä kertaa myös villapesuainetta ja pienen pullon liinavaatetuoksua. Aivan ihana tuoksu, raikastaa vaikkapa käytön jälkeen jonkun villavaatteen ihanasti kun ei joka käytön jälkeen pesuun voi laittaa. Ja kun illalla suihkuttelee vaikka tyynylle niin tuoksuu ulkona kuivunut vastapesty pyykki. Se suloisempaan tuoksuun tuskin voi nukahtaa. 
Villanpesuainekin oli aivan taivaallisen tuoksuista ja pestyäni koneellisen neuleita olin tosi tyytyväinen. Cóte Noire oli minulle ihan tuntematon merkkinä, eikä mikään ihme, sillä tuote on australialainen. Tuotteissa käytetään ekologisia aineita niin pitkälle kuin mahdollista. Australiasta tulee yllättävän paljon ekomerkkejä, olen törmännyt mm. australialaiseen koirien ekologiseen shampooseen aiemmin. 


Ranskalainen pyykkietikka on kuulunut kodin vakiovarustukseen jo pitkän aikaa. 

Sitä käyttäessä pitää muistaa että pyykkietikkaa ei sitten villan kanssa, se kutistaa villan ja jotkin ihan herkimmät viskoosikuidut.  Pyykkietikka sopii muuhun normaalipyykkiin ja minun lempituoksuni on appelsiininkukka. Taisin jo aiemmin mainita että laimennettuna käytän sitä myös suihkupullossa vähän kaikenlaiseen siivoamiseen, mm kylppärissä ja keittiössä. Toimii eikä tarvitse ostaa ylimääräisiä aineita. 


Meillä on ollut varsinainen kodinkoneiden katovuosi viimeisen vuoden aikana.
On hajonnut mikro (se alkoi savuamaan), astianpesukone, pyykinpesukone ja lukemattomia pienempiä laitteita kuten mixeri ja nyt ihan viimeksi 20-vuotias pyykinkuivauskone. 
Meillä oli sellainen siis vähän normaalia pienempi kuivuri, johon mahtui ehkä n. puolet pesukoneellisesta tarvittaessa. Koiraperheessä ihan must, koska joskus on pakko häätää koirankarvoja tekstiileistä ja saada kaikenlaista äkkiä kuivaksi.

Nyt vanha kuivaaja vaan yksi kaunis päivä alkoi pitämään aivan hirveää meteliä, luultavasti laakerit sanoivat työsuhteensa irti. 

Kuivuri oli aika harvakseltaan käytössä, useinmiten olen kuitenkin ihan vaan ripustanut pyykit ja kuivaajassa ovat saaneet pyöriä koirahuovat, peitot ja mistä nyt milloinkin on pitänyt saada pöyhkeää tai eläinten karvoja irti. Onneksi toisen roska on toisen aarre ja kun oli juuri sellaista pyykkiä odottamassa joka välttämättä tarvitsi kuivaamista niin aloin katselemaan kuivaajaa Torista ajatuksena se että kun en ole ehtinyt liiemmin tutkailemaan uusien kuivaajien ominaisuuksia ja hinnatkin ovat aika lailla paremmilla kuivaajilla tähtitieteellisiä niin otan kokeiluun jonkun, josta joku toinen luopuu edullisesti. Ja kappas vaan, torista löytyikin sopiva ja kävimme sen hovikuvaajan kanssa noutamassa. Kaunis se ei ole, on vähän auringossa kellastunut luukku ja toimintapaneeli, mutta ajattelin että sen luukun metallimaalilla maalaan jos häiritsee. 

Huono puoli? Noh, kaikki ihmiset eivät ilmeisesti liiemmin puhdista kodinkoneitaan asianmukaisesti sisältä. Uudessa koneessa oli kaikenlaista siivottavaa (ja siis paljon enemmän liikkua osia kuin siinä vanhassa). Kone oli aivan järkyn likainen sisältä, missä oli irroitettava kondensiovastus (mukana tulleessa käyttöohjeessa sanottiin että sen pesu kerran vuodessa riittää), mutta väitän ettei tätä ollut pesty ikinä, eikä sen alla olevia sisätiloja ja meni aikansa että sain kuivaajan sellaiseen kuntoon että kaikki ryönä oli pesty pois.Mitä luulette että tapahtui kun 20 vuotta vanhan kuivaajan sijasta heitin pyykit kuivaajaan, joka oli muutaman vuoden vanha ja jossa oli entisen kahden toiminnon sijasta 10 eri toimintoa?

No ihan ensimmäiseksi leuka loksahti auki kun pyykit olivat valmiit. Kokonaisen iso pyykkikoneellinen kuivaa pyykkiä joka EI OLLUT RYPYSSÄ!

Tähän asti olen aina ihmetellyt miksi kaikissa pellavasta tehdyistä pussilakanoissa lukee aina "suosittelemme kuivaajan käyttöä pellavan ominaisuuksien säilyttämiseksi" ja minä olen saanut pellavalakanat kuivaajasta ryppyisenä haitarina, joka ei missään tapauksessa enää edes muistuta pussilakanaa ja todennut että aika turhaa laittaa pellavaa kuivaajaan.  Nyt kokeilin pellavaisilla tyynyliinoilla että mikä on lopputulos ja jopa ne olivat melkein rypyttömiä. Voitte kuvitella hämmästyksen. Ei vaan ollut tullut koskaan mieleen a) luopua vanhasta toimivasta kuivaajasta, b) tekniikan kehitys kodinkoneissa.
Pikkuisen tuli blodi olo...

Arvatkaa onko kuivaaja pyörinyt täällä ihan kyllästymiseen saakka? Tulee jotenkin kiireetön fiilis kun tietää että nyt jos pesen koneellisen normipyykkiä ja laitan saman tien kuivaajaan niin saan sen seuraavana päivänä päälle. Sukat, puuvillaiset alusvaatteet, topit, t-paidat (joissa on kuivaus sallttu), vanhat 100 kertaa pestyt t-paidat olen laittanut sinne myös ihan pokkana vaikka niissä olisi kielto kutistumsen pelossa. En jaksa uskoa että 100 kertaa pesty ja monta vuotta vanha paita sen kummemmin kutistuisi. 

Mutta hei, nyt meillä ainakin on kuivaaja! Koiraperheessä rapa-aikana, eli siis just nyt tarvitaan kuivaajaa. Pesen kokolailla kaikenlaista mitä ehkä muissa perheessä pestään kerran vuodessa, ehkä kerran kuussa. Esim 100% puuvillaa olevia pieniä vaaleita ryijymattoja pesen tuon tuostakin ja heitän kuivaajaan. Ryijymatot koiraperheessa on tosiaankin mahdollistanut se että ne ovat 100% puuvillaa, jonka heitän vaikka 60 asteen pesuun jos tarvis ja sen jälkeen kuivaajaan. Niitä vaan ei enää oikein ole saatavilla mistään. Meillä kaikki eläimet rakastaa niitä mattoja ja useimmiten iltaisin köllöttelevät juuri niiden päällä. Sekä koirat että kissat. 

Tulipas taas pitkä sepustus, jos jaksoitte lukea loppuun saakka, niin ollaan perjantaissa (ja minulla on poikkeuksellisesti vapaapäivä, joskin se alkoi pahasti pommiin nukkumisella) ja viikonloppu edessä! 

Kivaa perjantaita sinne ruudun toiselle puolelle<3 
Who love doing laundry? Anyone? I actually do. Living with 3 dogs and 2 cats who bring huge amount dirt inside specially this time of the year you need to love house cleaning and doing laundry... essential if you want to sit on a couch without sand even sometimes...:))
If I wouldn´t have all the dogs and cats (and husband) I probalbly would be a neat freak. But in this house, that is simply not possible. 

I have found a good way to motivate myselft into doing laundry and that is using amazingly scented product in a beatiful bottle. I do think that it laundry room its much more pleasent to work in if there is nice surraundings and laundry stuff you love. 
I have used french laundry vinegar for normal and all the animal laundry for some time and it works. I love the scent and all the laundry still smells good in a linen closet. You do have to remember though that laundry vinegar can not be used with wool. I makes wool shrink. 
The last time I visited my favourite shop that carries laundry vinegar I also bought Australian Cashmere and Wool detergent and it smells amazing. Swedish Washologi By Viktoria Linen water that you can spray between the wash, with ironing or just because also smells amazing and its made as naturally as possible. 

This year has been a little odd. Our dishwasher broke down, microwave oven almoust caught fire and finally my old laundry dryer died... I didnt want to buy a expensive new one so I bought a second hand product to see what they are like now ( the old was 20 years old) and its not very pretty but its amazing. I actually didnt know that it is possible to get your laundry from the dryer without them been all wrinkled... Quess who has been having fun with the "new" dryer just because... 

Friday, ignore my laundry ranting and Enjoy<3 
'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin...:)