sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Pyykinpesua ja pyykkietikat vertailussa - Laundry with ecological view....




Kaikki, jotka ovat seuranneet blogia hetken, tietävät että minulla on koirien ja tyylin lisäksi intohimona löytää ekologisempia tapoja siivota ja pyykätä (ja meillä siivotaan paljon) ja kauniita pyykkijuttuja kodinhoitohuoneeseen. Viimeksi innostuin kokeilemaan mm ruusuntuoksuisia vähemmän myrkyllisiä pyykinpesutabletteja (Luonnonmukaiset tabletit eivät sisällä fosfaatteja, klooria, peite- tai väriaineita) ja kuivaajaliinoja. Niistä jää pyykkiin vanhanaikainen vieno ruusuntuoksu. Edes hovikuvaaja ei ollut tuoksusta moksiskaan vaan sanoi että ihan kivan tuoksuiset t-paidat. Ostin myös tarjouksesta kilon pyykinpesulastuja ja palan marseillesaippuaa keittiöön.




Pyykkietikka on ollut erottamaton osa tätä siivousta ja pyykinpesua jo vuosia. Nyt kun viimein pyykkietikat ovat rantautuneet myös isompiin kauppoihin voin sanoa niiden laadusta, tuoksusta ja ehkä vähän hinnastakin sanasen. 



Edelleen oma suosikki on Le Pele Pelletierin Fleur d´Oranger, joka on siis appelsiininkukka (suosin samaa appelsiinin kukkaa myös hajuvesissä). Seuraavaksi eniten tykkään Auringonkukasta ja sen jälkeen tulee ruusuntuoksuinen Rose ancienne. 



Ihan hyvänä kakkosena tulee suomalainen uusi tulokas Adeliina tuoksulla puhdas pyykki. Aika hintava sekin. 




Kolmantena tulee myöskin suomalainen 042 pyykkietikka Rosmariini, jossa on huomattavan voimakas tuoksu, joten käytän sitä mieluiten siivoamiseen. Mutta tykkään tymäkästä tuoksusta esim keittiön siivoamisessa. Hinta oli muistaakseni vähän alle 10 euroa. 



Toistaiseksi viimeiseksi on jäänyt Onni Pyykkietikka isossa pullossa jota saa ainakin Prismasta. Onnissa tuoksu on kiva siivoamiseen, pyykkiin en niinkään käytä paitsi ehkä koirapyykkiin ja mattojen pesussa. Tuoksu ei pysy kauaa. Sanon että hyvä yleissiivousaine lähinnä. Näistä kaikista halvin, eli hintaa isolla pönikällä on n. 5 euroa. Lisäksi Onnin pullo on kyllä niin ruma ettei se pöydälle jää. En tiedä oppisikohan sitä tangoa jos käyttäisi tätä enemmän?

Näiden lisäksi olen myös kokeillut Kaunis merkin pyykkietikkaa tuoksussa punainen greippi ja kesäsade. Molemmat ihan ok, alkutuoksu tosi tymäkkä, mutta näissä on sama ilmiö kuin muissakin suomalaisissa pyykkietikoissa Adeliinaa lukuunottamatta eli jos pesuveteen sitä laittaa, ei ihan sekoitukaan veden kanssa vaan helmeilee siinä pinnalla. 

Minusta on ihanaa että näitä saa nyt melkein mistä vaan, mutta suosikiksi jää edelleen tuo kallein vaihtoehto eli Le Pere Pelletier. Olen kokeillut montaa eri tuoksua. Omat suosikit ovat Appelsiininkukka, Vanha ruusu, Auringonkukka ja teenlehti.

Miksi sitten pyykkietikkaa? No siksi että se pesee tunkkaisen hajun mistä tahansa vaatteesta (jumppapyykit, koirapyykit), puhdistaa pesukonetta, käy hyvin laimennettuna yleispesuaineeksi, sillä voi pestä niin keittiön kuin lattiat, peilit, ikkunat kuin vessatkin ja kaapissa voi olla vaan yksi purkki, ei tarvitse montaa eri ainetta.

Mihin se ei käy? No villaan ja silkkiin ei missään tapauksessa. Ja viskoosiinkin käytän vähän varovasti. 

Mitä yhteistä kaikilla? Tuoksu ja etikanhaju haihtuvat nopeasti, pyykkiin jää hyvin mieto tuoksu, joka on ehkä 1/5 osa normaalin huuhteluaineen tuoksusta. Puhdasta tulee kaikilla näillä ja pyykit raikastuvat. Pyykkietikka myös desinfioi ja on ekologisempi ratkaisu kuin moni muu. 

Suloista sunnuntaita ja tuoksuvia pyykkejä<3 





Im a huge fan of more ecofriendly cleaning products and I have been shopping in that area lately. I found these rose scented laundry pods and new scent in laundry vinegar called Rose Anciente. I just love the way the laundry now has this hint of rose scent even when dry. I have been using laundry winegar for years because in normal laundry it is way better than you averige fabric softener. More ecofriendly too.
The only down side is that you cant use it when you wash anything woolen, silk or some rayon. Other than that its just perfect. You can mix it with water and use in everyday cleaning as well. 

Have  a Great Sunday<3 

4 kommenttia:

  1. Mikset käytä ihan tavallista etikkaa ? Haju haihtuu kuivista vaatteista pois saman tien ja Lidlista saa 0,85 sentillä litran pullon joka kestää tosi pitkää ? Itse käytän sitä huuhteluaineen sijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vaan sen takia että en pidä etikan väkevästä hajusta ja haluan ripauksen ylellisyyttä koiraperheen jatkuvaan siivoukseen ja pyykkäykseen. Nautin siitä pienestä tuoksusta joka pyykkiin ja siivottaviin pintoihin hetkeksi jää. Tuntuu ylelliseltä nauttia hetken siivouksen ja pyykkäämisen jättämästä hyvästä tuoksusta. Koiraperheessä ei turhan usein näillä kurakeleillä hyvältä tuoksu. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle.

      Poista
  2. Hitsit, kun en muista, mikä se pyykkietikka on, jota ostin joskus kauan kauan sitten, kun sitä niin kovasti hehkutettiin, mutta en kyllä luvalla sanoen huomannut lakana- tai pyyhepyykissä mitään eroa siihen nähden, että olisin pessyt ilman etikkaa (huuhteluaineita en käytä koskaan). Ei ollut mun mielestä yhtään pehmeämpiä, eikä tuoksuvampia, mutta voi olla, että vika oli käyttäjässä :). On ruskea lasipuollo, jossa on valkealla pohjalla musta teksti ja "koukeroita".

    Justiin viime viikonloppuna ostin kokeeksi tuota 042-etikkaa ystävän suosituksesta. Tykkää kuulemma eniten justiin tosta rosmariinista, mutta itse valkkasin muistaakseni Frehs laundryn.
    Adeliinan etikasta samainen ystävä kertoi pesukoneeseen tarttuneen epämiellyttävän tuoksun ja ruskeaa väriä. Tiedä sitten, mistä johtuu.

    Tavallisesta etikasta olen sun kanssa ihan samaa mieltä. Pyykinpesu on muuten niin mahdollisimman arkista puuhaa, että Rajamäen väkiviinaetikkapullo sen enempää kuin sen hajukaan ei kyllä askaretta piristä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oishan se Rajamäen etikka kyllä halpaa, mutta en sittenkään... Jossain lehdessä oli hiljattain ohje miten tehdä itse tuoksuvaa etikkaa, mutta luulen että veteen sekoittumiseen tarvitsisi jonkun emulgointiaineen. Tuo sun kuvailema pyykkietikka kuulostaa ihan siltä Kaunis pyykkietikalta, sitä valmistaa https://www.kulkurinkartano.com/. Meilläpäin sitä on myynnissä ainakin Tarjoustalossa ja Citymarketissa. On tullut sitäkin ostettua. Nyt oli tullut appelsiininkukka siihenkin valikoimaan, tuoksuttelin sitä kaupassa justiin yksi ilta, mutta en vielä ostanut kun ei nyt tarvitse. Kivaa keskiviikkoa<3

      Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)