sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Äitienpäivää ja synninpäästöä - Mothers Day and absolution...


Hyvää Äitienpäivää kaikille<3

Äideille, lapsille, tyttärille, lapsettomille, äitiä vailla oleville, äitinsä tai lapsensa menettäneille. Niin kuin huomaatte, äitienpäivä voi olla iloinen asia tai surullinen asia. Vähintäänkin se on monimutkainen asia. Kaikilla ei ole äitiä, eivätkä kaikki maailman äidit ole niitä pullalta tuoksuvia turvasatamia, joiksi äidit aina mielletään. Äitiys jos mikä on elämässä monimutkaista. Parhaimmillaan ihanaa rakkautta ja anteeksiantoa, pahimmillaan sydämen särkeviä kipupisteitä elämässä.

Jotenkin tuntuu että kaupallisuus ja vanhat tavat vaativat meitä käyttäytymään tietyllä tavalla. Vaikka olisi minkälainen päivä monessa perheessä varmaan vietetään tietynlaista äitienpäivää vain siksi että niin kuuluu tehdä. Laitetaan ensin perheen äidille se perinteinen aamupala, sitten pakataan kiukuttelevat lapset autoon ja ajetaan hampaat irvessä jonnekin viettämään äitienpäivää äidin ja/tai anopin luokse. Tai vähintäänkin podetaan syyllisyyttä siitä ettei pysty tai jaksa niin tehdä juuri niin.

Miksi äitienpäivän liittyy niin paljon latautuneita tunteita? Voisiko jo antaa itselleen synninpäästön tässä asiassa ja viettää äitienpäivää omalla tavallaan? Jonain toisena päivänä? Joka päivä? Tai ei koskaan? Ilman velvollisuudentuntoa, ilman syyllisyyttä. Omantunnon mukaan? Antaa itselleen ja äideille synninpäästön vanhoista tavoista, kenties vanhoista kantamistaan kaunoista ja kaikesta muusta negatiivisesta.

En tarkoita sitä että Äitienpäivä tai äidit pitäisi unohtaa. Vaan sitä että on itselleen rehellinen, armollinen. Hyvässä ja pahassa. Joskus vain puhelinsoittokin voi olla tarpeeksi. Joskus äiti on niin kaukana (fyysisesti tai henkisesti) että sekin riittää. Joskus ei riitä sekään kun äitiä ei ole. Rakastetaan rehellisesti, unohdetaan mitä muut vaativat. Joskus se on parasta. Joskus sekin riittää.

Meillä vietettiin äitienpäivää vähän etukäteen. Ajeltiin kaupunkiin äidille ja anopille. Eilen jo. Käytiin ajelemassa, syötiin anopilla lihamureketta ja kinuskikakkua. Äidillä tuoreita mansikoita ja mansikkakakkua. Vietettiin sitä kivaa aikaa. Omalla tavalla. Tänä vuonna näin. Aina se ei ole ollut yhtä yksinkertaista ja helppoa. Ihmissuhteet ovat monimutkaisia. Ja muuttuvia. Äitiyskin.

Hyvää Äitienpäivää<3
Happy Mother´s Day<3

Remember your moms but dont forget yourselves.

4 kommenttia:

 1. Tuo on niin totta. Äitienpäivä voi olla mikä vaan päivä. Äitienpäivänä ei lahjoja tarvita ja vaikka se itse rakkaudella tehty kortti riittää:) Hyvää äitienpäivää!

  VastaaPoista
 2. Hieno kirjoitus! Mua kanssa ahdistaa kaikki "pakkojuhlinta" ja sitä varten kalenterista osoitetut päivät. Ja kaikki ne miljoonat lahjamainokset lehdissä. Mieluummin vietän ihan tavallista ja sellaista riittävän hyvää ja onnellista elämää 365 päivää vuodessa kuin sen yhden, jolloin kaikilla on hermo piukalla, kun "pitää ehtiä sitä ja tätä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, pitäisi ehtiä sitä ja tätä ja vähän tota. Loppujen lopuksi kaikesta tulee vähän vajaata ja ne rakkaat ehkä ansaitsevat parempaa. Mukavaa ja rentoa viikkoa<3

   Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)