maanantai 3. heinäkuuta 2017

Rakkaudesta ryppyihin - Wrinkle loving...


Jos rakastaa pellavaa, rakastaa myös ryppyjä.

Tai ainakaan rypyt eivät häiritse. Pellava on monessa ihan ehdottomasti paras materiaali (juu, myös niissä rypyissä...:)). Se on helteellä ehdottomasti hengittävämpi kuin mikään muu, pitää viileänä silloin kun täytyy ja lämmittää kun on tarve.
Mutta ne rypyt, rypyt ja vielä kerran rypyt...  Niistä ei mainoksissa sanota mitään. Tiedättekö ne sellaiset mainokset joissa päivettynyt tosimies astelee dokkareissa ja pellavapaidassa purjeveneen kannella, eikä rypyn ryppyä! Ihan pikkusen kaukana todellisuudesta... 

Pellavainen vaaleansininen mekko (ehkä jossain iässä, ei enää tässä), joka menee tunikasta, alla pellavaiset joggersit, jotka nekin kivasti rypyssä. Siinä helteisen viikonlopun kotiasu, joka oli päällä myös kauppareissulla ja vanhaa ikkunaa erästä projektia varten hakiessa. Tunikassa on vähän turhan leveä helma, voi olla että jossain kohtaa otan ompelukoneen naftaliinista ja vähän sitä kavennan tai sitten teen tästä ihan tavallisen paidan pituisen paidan. Toisaalta tykkään juuri tästä pitkästä mallista.

Italialaiset kutsuvat tätä taivaansinistä sävyä sanalla Cielo, joka tarkoittaa taivasta ja paratiisia. Kuva ei ehkä kerro ihan todellista väriä, mutta juuri se raikkaan taivaansininen, joka on puuvillan ja pellavan meleerattuna sävynä ollut olemassa niin kauan kuin minä muistan. 

Pellava taitaa vähän jakaa mielipiteitä. Toiset tykkää toiset ei. Minä puolestani olen rakastunut pellavaan viimeistään siinä vaiheessa kun oivalsin että kodin sisustusmateriaalina se on paitsi ihanan maanläheinen ja eläväpintainen, niin se suorastaan hylkii koiran- ja kissankarvoja ja kodin siivousaika on pudonnut pellavan myötä huomattavasti kun ei tarvitse yrittää nyppiä eläinten karvoja enää esim. perkaalipuuvillasta joka suorastaan imuroi puoleensa niitä. Lähes kaikki koristetyynyn päälliset ja lakanat ovat meillä jo pellavaa, sekä käytössä on vanhoja pellavaisia keittiöpyyhkeitä, pöytäliinoja ja tietysti laudeliinoja. Eläinten karvat irtoavat melkeinpä ihan tyynyt toisiinsa tamppaamalla. Ei tarvitse enää imurin tekstiilisuodattimella hiki otsassa niitä poistaa. Mitään siivoamista en ole koskaan inhonnut yhtä paljon kuin koirankarvojen häätämistä sohvalta. Jos saisin lottovoiton, ostaisin pellavasta tehdyt irtopäälliset myös sohvaan. Toistaiseksi on pakko tyytyä pestävään puuvillasekoitteeseen. 

Surffasin muuten pellava-sanalla netissä ja eteen tuli nukkumiseen liittyvä yritys Bluefields, joka myy peittoja, pussilakanoita tms. jotka on tehty luonnonmateriaaleista. Siellä sanottiin pellavasta näin: 


"Lika ja pöly eivät helposti tartu sileisiin ja kiiltäviin pellavakuituihin, ja pellavalakanat ovat siksi hyvä valinta myös astmaatikoille ja allergikoille. Pellavalakanat kestävät pitkään ja pellava on viljelykasvina vastustuskykyinen ja vähään ravintoon tyytyvä, joten pellavasta tehdyt pussilakanat ja aluslakanat ovat myös ympäristöystävälliset."

Aika kiva materiaali. Lisäksihän pellavalakanat ovat hengittävämmät ja paremmin kosteutta imevät kuin puuvillaiset siskonsa. Ne myös kuivuvat hetkessä. 

Mitä mieltä siellä ruudun toisella puolella olette pellavasta materiaalina?


Minä olen siihen ihan täysin hurahtanut. Monessa paikassa parempi valinta kuin puuvillaiset siskonsa. Meillä jopa kylppärissä froteisen pyyhkeen rinnalla roikkuu pellavainen nopean kuivumisensa vuoksi. Käsiä pestään niin usein ettei pelkkä froteinen käsipyyhe ehdi kuivua siinä välissä ja avuksi on tullut pellavainen pyyhe siihen rinnalle. 
If you love linen as a material, you need to love wrinkles or at least you have to be able to put up with wrinkles....

I love linen. Both in clothes and as a home decoration material. What is more breathable in hot summer day than linen? Nothing! Its the best of the best while its hot. Im loving this sky blue tunic (its actually  a dress, but I wear it as a tunic) and my linen off-white joggers. Best outfit ever for hot summer days. 

Linen is also the best material for bed linens, throw pillows, and everything you can use linen for at home. It is THE best material for family with pets since linen actually repels dirt and cat and dog hair. Honestly. I just hope I would have known that sooner. It would have spared me hours and hours of house cleaning during all these years that we have had dogs and cats. You literally can swipe the dog hair off from linen with your hand. If you use cotton, it just sucks dog and cat hair. Literally. Dense cotton is the worst bed linen material ever is you have cats of  dogs jumping around on your bed. 

So Im going to continue loving linen and wrinkles on the side... 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin...:)