lauantai 23. heinäkuuta 2016

Reissujuttuja Kreikasta II - Travel Stories from Greece II ...
Eli tarina siitä kuinka bloggaaja innoissaan menettää lopunkin arvokkuutensa (jos sitä nyt koskaan on ollutkaan...) Ja mitä muuta Kreikassa voi tehdä kuin maata rannalla.


Mihin suomalainen suuntaa Kreikkaan päästyään? Enkä nyt tarkoita todellakaan mitään tavernaa. No tietysti sinne missä on ennenkin käynyt ja ihastunut ikihyviksi. Tällä kertaa matka vei Glikin (kulkee myös nimellä Glyki)  kylään, tarkemmin sanottuna Acheron joelle. Taisin jo ennen matkaa hehkuttaa paikasta ja se on edelleen ihan yhtä ihana. Tosin ihmismäärä ja tavernoiden määrä ja vapaa-ajan aktiviteetit olivat sielläkin selvästi lisääntyneet. Oli ratsastusmahdollisuutta, river draftingiä ja vaikka mitä.
Acheron Springs nimellä kartoissa kulkevaa paikkaa voisi nimittää luonnonpuistoksi, Suomessa se olisi varmasti jo nimitetty rauhoitetuksi, niin erikoinen paikka tuo on. Aivan mielettömiä maisemia, satoja vuosia vanhoja käkkäräpuita, kristallin kirkas lähteistä pulppuava joki keskellä Kreikan kuivuutta ja karua vuoristomaisemaa. Se on kuin tarusta. Joen vesi on paikoitellen kylmää ja toisin paikoin aivan jääkylmää. 33 asteen helteessä hetken joessa oltuaan ei halua tulla sieltä lainkaan pois. Aivan mieletön paikka!

Taruja jokeen toki myös liittyy. Achilles kastettiin kantapäästä kiinni pitäen Acheron jokeen, joka teki Achilleesta voittamattoman soturin kantapäätä lukuunottamatta. Mytologia kuvaa Acheron jokea myös kuoleman jumalan Hadeksen jokena jota pitkin kuolleet kuljetettiin kuolleiden valtakuntaan.


Achron joella on useampiakin näköalakohteita ja polkuja. Ylemmällä vuoren rinteillä paikassa nimeltään Skala Tzavelena:ssa kuulemma menee polku josta on kuulemma huikeat näköalat, mutta siellä asti ei tällä kertaa käyty.

Joen vartta pääsee kulkemaan länsipuolelta yläjuoksulle ja jossain kohtaa pitää hypätä jokeen kahlaamaan päästäkseen ylöspäin. Jokea pääsee ylös kahlaamalla pitkän matkaa, välillä joutuu menemään syväänkin, joten mitä ylemmäs mielii, sen vähemmän tavaroita jotka eivät saa kastua pitää olla mukana. Jossain vaiheessa tulee syvänne, jossa on todella kova virtaus ja jalat eivät enää yletä pohjaan. Sinne humpsahti tämän bloggaajan arvokkuus niin että loiskis vaan.
Crocsit jalassa olin ajatellut pääseväni pakollisen uimapaikan ohi kun hovikuvaajan oli tarkoitus jäädä siihen kameran ja auton avaimien kanssa odottamaan, mutta kävikin niin että crocsit eivät enää siinä virtauksessa suostuneet pysymään jalassa ja ilman kenkiä kivisessä joessa ei voinut kävellä, joten oli luovutettava ja todettava että luonto vei voiton. Vähän sentään lohdutti ettei kukaan muukaan hetken perästä tulleista päässyt virtauspaikasta yli...


Jos yläjuoksulle mielitte, laittakaa jalkaan nuo nykyajan neopreniset uimakengät. Niillä hyvä uimari pääsee ylemmäs virtauksesta huolimatta.  


Joen rannoilta löytyy molemmin puolin tavernoita, nälkäisenä Acheronilla ei tarvitse todellakaan aikaa viettää. Muistin jopa toisella kerralla ottaa kuvan annoksesta. Grillattua kanaa kreikkalaiseen tapaan riisin ja tikkuperunoiden kera. Ruoka oli joka paikassa herkullista ja annokset tosi isoja. Mitään praimeiluja pienillä paikkakunnilla ei löydy, vaan annokset ovat tuhteja ja arkisia. Kreikassa osataan kanaan paistaa/grillata ihan täydellinen kypsyys.  Meillä oli hovikuvaajan kanssa usein tapana myös jakaa alkuruuaksi joko kreikkalainen salaatti tai Ionian tapaan tehty salaatti, joista en tietenkään muistanut ottaa yhtään kuvaa... Sama pää kesät talvet, en ymmärrä miten kaikki muut muistavat aina kuvata ruoka-annoksensa ennen syöntiä. Minulla on varmaan aina niin nälkä kun ruoka eteen tulee, että kamera ei käy edes mielessä...:D Normaalilounas ilman juomia tai alkupaloja maksaa n. 7-8 euroa

Pargastahan Acheron joella on vain parisen kymmentä kilometriä ja sitä kautta sinne on myös huomattavan paljon helpompi löytää. Nidristä kertyi kilometrejä suuntaansa vähän yli 80, mutta jokainen oli vaivan arvoinen. Nidristä reitti kulkee Preveza/Aktionin ohi, tunnelin läpi ja halkoo mm. Narkissoksen kylän. Vähän kinkkinen löytää perille huonon kartan kanssa, mutta kyllä se onnistuu. Google maps tuntee myös Acheron Springs hakusanan, mutta vuorien vuoksi mikään sähköinen opastus ei ole satavarma, joten kunnon kartta pitää olla mukana. Tien kyltit usein Kreikassa ovat ensin kyrillisillä kirjaimilla ja vähän matkan päässä tavallisilla, eli siellä on useissa paikoissa tulpakyltit. Huolimatta hyvästäkin kartasta ja kylteistä suunnistus on välillä hieman haastavaa ja ainakin meidän perheessä yksi riita viikossa eksymisestä ja suunnistuksesta saadaan aikaan, onneksi sekin on ohimenevää. Perinteeseen kuuluu eksyä ainakin kerran. Tällä kertaa onnistuimme siinä sekä maalla että merellä...:D  


Käykää Acheronilla! Ihan mieletön ja ihana  paikka<3 Vaikkei olisikaan halukas patikoimaan ja kastumaan, paikkakin on näkemisen arvoinen aivan ehdottomasti.Ihan taikametsä!
Tämän reissun aikana ehdittiin käydä siellä pulaamassa kahteenkin kertaan, varmaan juuri siksi että pelkkä rannalla makoilu ei sovi meidän perheelle. Enemmän ollaan aina menossa ja tekemässä.


Hyvästi ja kiitos Acheron, vielä näemme joskus<3

Ja kiitos lukijoille, jos jaksoitte tämän taivastelun lukea edes puoleen väliin<3Yhteensä kuvia kertyi reissulta reilusti toista tuhatta, joten näiden läpikahlaamiseen on mennyt tovi jos toinenkin.Acheron River. What can I say? Magic... Breathtaking. Magical river and crystal clear cold water coming out of springs in the middle of a rough Greek country side. Surraunded by gorgeous mountains and magical forest with hundreds of years old trees. I have been there before and had to go back this time too. Twice actually.

Place was little different now. Before there was just this one little Taverna by the river but now there are several Tavernas, tables by the river under trees that give you nice shade. Now there was riding, river drafting and some more activities possible. More turists too. I heard german, italian and dutch at least spoken in the river.

If you go by the west side of the river you can walk a nice path until you get to a point where you have to step into the river and carry on walking upstream in the river. But. You can go just so far with yout stuff, there will come a point where you need to swim in a strong currant and your feet dont reach the bottom. I tried to pass that, but I was wearing my crocs (you need to have some shoes to walk on the river stones) and crocs just started to come loose in the stream so I didnt get to go all the way up.  This time. Next time Ill be wearing my new neopren swimming shoes and hope that Im good enough swimmer to get past that point.

River runs deep in some places but mostly its not so deep and you can walk there. In some places its just deep enough to let the currant take you for a bit down river and then you can climb back up.


The forrest surrounding the river is magical. So beautiful. We went to village called Gliki (also called Glyki) and stayded be Acheron Springs area but there is more to see too. At least
up river there is a Place called Skala Tzavelena where is a path going high with a view to Acheron river.


Untill next time. Goodbye Acheron river for now.

Ill be back<3
2 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea tämä, hymyilytti myös Crocsien menetys :). Itse kävin just Lefkaksella, ihan söpö paikka sekin. Blogissa juttua, jos sattuu kiinostamaan :). Kana oli minunkin mielestäni loistavaa Kreikassa, ihan eri maku kuin täällä meillä vaikka kursailematonta olikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat videot löytyi sinun blogistasi, tutut maisemat ja se kaskaiden siritys. Ja vautsi miten kiva pieni biitsi<3 Voit arvata alkoiko tekemään mieli takaisin Kreikkaan! Ei se crocsien menetys mutta se arvokkuus...:D Kiva kun jaksoit kommentoida<3

   Käykää ihmiset katsomassa Helin blogi ja videot Lefkakselta. Siinä aistii sen tunnelman vielä paremmin mikä siellä kaskaiden sirityksen keskellä on!

   Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)