sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Pyykinpesua ja pyykkietikat vertailussa II - Laundry with ecological view II...







Tiedättekö mikä on tämä blogin kaikkein luetuin juttu läpi aikojen? No se on tuo samalla otsikolla oleva juttu numero 1, joka löytyy täältä. Mitä se kertoo minusta ja blogin muusta sisällöstä? Nauratti kun huomasin että se tuolla roikkuu suosikkina yhä. 

Olette yhtä mieltä siis minun kanssani siitä. Tykkään itse tuosta postauksesta ja pyykinpesun tekemisestä vähän kauniimmaksi, helpommaksi ja miellyttävämmäksi hommaksi. Siksi ajattelin että teen siihen nyt vähän päivitystä. Lisää pyykkietikoitahan on tullut viime vuosina vähän kuin sieniä sateella. Ja omasta mielestä ranskalaiset johtavat etikkahommaa edelleen pistein 8-2. Mutta nyt on tullut ja tulee ihan koko ajan uusia kotimaisia vaihtoehtoja markkinoille. 

Meillä muuten hajosi tuossa kolmisen viikkoa sitten kuivausrumpu ja silloin teki mieli hypätä  ikkunasta. Nyt joku miettii että mihin kahden hengen perheessä sitä kuivausrumpua tarvitaan, mutta oikeasti kyllä koiraperheessä se on tarpeen (pestäviä koirantakkeja ja kurapukuja, koirien pedin päällisiä, koirahuopia, täkkejä joita on kahdessa autossa huushollin pikkumattoja saa olla pesemässä vähän väliä) ja lisäksi minä pesen viikoittain kahden huushollin pyykit. Eli käyn noukkimassa äidin kylvetysreissulla myös likapyykit sieltä mukaani ja toimitan takaisin pestyinä. Että kyllä meillä pyykkiä piisaa. Ei tarvittu kovin pitkää miettimisaikaa siihen että tarvitaanko meille uusi kuivaaja vai ei. 

Ja nyt ihan ensimmäisen kerran elämässäni ostin ihan uuden kuivaajan kaupasta ja olen kyllä ollut siihen tosi tyytyväinen. Se on tarkkaan valittu asiakaspalautteiden ja testien mukaan. Aikaisemmat kuivaajat olen ostanut käytettyinä. Tässä uudessa on iso rumpu, mahtuu 8kg pyykkiä kerralla ja super energiapihi ja hiljainen. Siinä on kovasti uutta tekniikkaa ja invertermoottori, joka on normaalia hiljaisempi. Lisäksi siinä on nelinkertainen suodatin johon tarttuu jopa ihan pienenpienet hiekkahiput. Omat ohjelmansa joka asiaan, on lakanapyykille, peitoille, XL mix koneelliselle, jopa teknisten vaatteiden vedenpitävyyden palauttamiseksi on oma ohjelmansa. 




Taas mentiin sivuraiteelle. Siis ne pyykinpesut ja etikat. Edelleen siis ranskalaiset kärjessä, ei ole pyykissä La Pere Pelletierin appelsiininkukan tuoksun voittanutta. Tuoksu jää vienona ja kivana puhtaaseen pyykkiin. Toinen ikisuosikki on saman merkin ruusuntuoksu. Aivan ihana. 



Mutta sitten mennäänpä jaettuun kolmanteen sijaan. Sieltä löytyy toinen ranskalainen Plantes & Parfumes ja itsellä kokeilussa tuoksu Cotton. Siitä jää vain erittäin mieto tuoksu pyykkiin. 



Yllättäjä joukossa on Fiini pyykkietikka. Tällä hetkellä sitä löytyy kotoa tuoksussa hedelmäinen (sekoita ennen käyttöä, tuoksuaine tuppaa nousemaan päällimmäiseksi) ja aiemmin minulla oli sitä laventelin tuoksuisena. Erittäin hyvät molemmat, tykkään ehkä enemmän lämpöisestä hedelmäisestä. Plussaa lasipullosta johon voi tehdä oman pyykkietikkansa sen jälkeen kun on käyttänyt pullon loppuun. Miinusta tulee vähän hinnasta, niin kuin näille kaikille. Fiiniä olen käyttänyt nuukasti myös puhdistukseen, niin kuin näitä muitakin. Toimivat kyllä ja tuoksu on ihana. 




Hännänpäähän toiseksi viimeistä sijaa pitämään jää tällä kertaa kotimainen Heti etikka, joka saa silti isot plusplusplus pisteet siitä että valmistuksessa on käytetty luonnollista ohrasta tehtyä Rajamäen Väkiviinaetikkaa.(ranskalaisissa on myös pääaineena tavallinen käytetty etikka).  Heti etikassa en vaan tykännyt tuoksusta mieto ja silkkinen, kaupassa tuoksuttelin kyllä hiljattain tuoksua Pehmeä ja rauhoittava joka oli kivempi. Sitä voisi ostaa testiksi. Siivoukseen hyvä ja pyykkietikaksi ihan ok, vaikka tuoksu ei ole mitkään lemppari. Hinnasta tulee lisää plussaa.

 Lisää miinusta tulee kuitenkin siitä ettei Heti etikassa ole mitään tiettyä tuoksua vaan joku valmistajan mixi, jolle on annettu kaupallinen ja muka kuvaileva nimi. Minä tykkään siitä että etikassa on vaan se yksi tuoksuaine, kuten laventeli tai ruusu. Se kuulostaa korvaan enemmän luomulta. Ja se on se fiilis mitä haen pyykkietikalta. Se menettää tässä tuotteessa "sadunomaisuutensa". Ja pullo ja etiketti. Voi taivas. Kaappiin menee. Ei missään tapauksessa esille. 



Toinen itselle yllättävä hännänpää olikin sitten 021 Pyykkietikka tuoksussa Greippi-Basilika. Tuoksu on mahtava, tykkään. Raikas ja tehokas. Mutta... Inci paljastaa että tuo etikka on tehty laimennetusta etikkahaposta, joka on alkuperältään maaöljyä. Eli sitä ei tähän huusholliin enää osteta. Ei sillä että se mitenkään myrkyllistä olisi, etikkahappoa käytetään monissa ruokatarvikkeissakin. Mutta minä nyt vaan haluan että pyykkietikkani on tehty "oikeasta" etikasta.



Omatekoiset etikat ovat muuten kivoja. Tein niitä kesällä. Tuoksut eivät vaan säily ehkä ihan yhtä pitkään kuin ostetussa. Nyt meinasin taas tehdä itse laventelin tuoksuista etikkaa mutta tällä kertaa tuoksuöljystä. Kesän etikat tein oikeasta laventelista ja pionista. Ruusua en ennättänyt kokeilla, se on ehdoton ensi kesän juttu. Ohessa linkki "Lime pop":n sivuille, josta löytyy hyvät valmistusohjeet ja lisätietoa etikasta. (klik).




Ihanaa sunnuntaita ja pyykinpesuja<3 


Im Still loving french laundry vinegars over others. My personal favourite is Still Le Pere Pelletier and scent called orange flower. 

4 kommenttia:

  1. Pyykkietikka on asia jota mietin kauan kokeilenko edes. Sitten päätin kokeilla, tekemällä ihan itse ja totesin että tämähän on just eikä melkein. Itse tekemällä kun saan sen ihanan pehmeyden, mutta ilman tuoksuja. Itselleni se on tärkeintä tällä hetkellä kun perheessa reagoidaan tuoksuihin aika urakalla.

    Ihana kuitenkin lukea tällaista vertailua, jos joskus vaihtaa tuoksulliseen. Niin kauan kun seoksessa on vaan vettä ja etikkaa niin teen itse :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyykkietikka vaan on paras. Tuoksulla tai ilman. Toisissahan se tuoksu ei juurikaan jää pyykkiin ja tuossa mun omassa lempparissa taas jää aika "vahvastikin". Vahvasti lainausmerkeissä siksi että jos vuosia vain etikkaa käyttäneenä haistan edes tavallista huuhteluainetta niin sen tuoksu heittää etikkaan verrattuna nuuhkaisun jälkeen metrin taaksepäin...:)) Huuhteluaineet on tuoksultaan NIIN paljon vahvempia. En osaa nykyään edes ajatella että käyttäisin... :) Ja etikassa on se hyvä puoli että pitää pesukonetta myös raikkaana ja kunnossa. Ihanaa viikonloppua<3

      Poista
  2. Olipa kiva ja tykkään pyykkietikoista. Joissain on vahvempi tuoksi, mistä tykkään ja jotkut eivät tuoksu ollenkaan. Mummi ja minä pyykkietikka on aika yes myöskin.

    Ihanaa viikon jatkoa Sari. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipat täältä sairastuvalta, nyt on kiivetty takaisin sängyn pohjalta. Kiitti vinkistä, en vaan ole missään törmännyt Mummi ja minä pyykkietikkaan, mistähän sitä kävisi katsomassa??? Ihanaa viikonloppua sinne<3 Nautitaan sateettomasta kelistä!

      Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)