lauantai 19. elokuuta 2017

Italiasta, rakkaudella - From Italy, with love...
Minestrone della Casa... 

Se tarkoittaa suoraan käännettynä "talon keittoa". Minestrone reseptejä on varmasti yhtä paljon kuin on kokkeja, se kuuluu niihin ruokiin, joka on aikanaan syntynyt niistä tarpeista, joita on juuri sillä hetkellä kaapista löytynyt. Ajan kanssa se on vakiinnuttanut jonkinmoisen samankaltaisen pohjan monista resepteistään huolimatta. Kuten kaikki italialainen ruoka, se on rakkaudella tehty ja sen kunnolliseen tekemiseen menee oma aikansa. Se on aivan loistava ruoka, jos haluaa tehdä yhdessä perheen tai ystävien kanssa ruokaa. Jokainen voi osallistua, sillä jo tuoreiden ainesten pilkkomisessa menee oma aikansa. Jokaiselle riittää jotain tehtävää vauvasta vaariin. 

Meillä tehdään aina minestrone kahteen pekkaan vähintään, tosin muutenkin usein yhdessä hovikuvaajan kanssa laitetaan ruokaa ja joskus aika äänekkäästikin, kuulostaa varmasti  välillä yhtä äänekkäältä kun italialaisessa keittiössä. 

Kaikista maailman keittiöistä meillä tykätään eniten italialaisesta ruuasta. Minulle italialainen ruoka on ollut kreikkalaisen ohella lemppari niin kauan kuin muistan. Rakkaus italialaiseen ruokaan ja italian kieleen sai varmaan alkunsa teininä tehdystä ensimmäisestä matkasta Italian Calabriaan ja Apuliaan, köyhään osaan etelä-Italiaa, jossa ruoka kaiken kaaoksen ja huutamisen ja käsillä puhumisen keskellä oli aina kuitenkin pääosassa. Siellä syötiin aina pitkän kaavan mukaan ja hyvin paljon erilaisia meren antimia, kasviksia  ja merellistä pastaa. Edelleenkin alueella on paljon kalastusta ja kalaruokia muiden italialaisten herkkujen ohella. 

Matka oli hauskalla tavalla kaoottinen nyt kun sitä jälkikäteen katsoo. Äiti oli tietenkin mukana ja meitä oli kaksi vaaleaa teini-ikäistä nuorta naista valvottavana. Calabriassa ja Apuliassa (Puglia) ei siihen aikaan 80-luvun puolessa välissä ollut mitään pohjoismaista turismia vielä olemassa ja pelkkä vaalea olemus sai aikaan melkoista hämmennystä paikallisten nuorten miesten joukossa jopa siihen pisteeseen että muutama ajoi moottoripyörillä meidän sighseing-ajoneuvon perässä liki 100 kilometriä hotellille ja joutuivat sitten pieneen kahnaukseen hotellin työntekijöiden kanssa kun yrittivät väkisin päästä hotellialueelle... Nuoria miehiä nuo hotellinkin työntekijät. Hotelli sijaitsi Gallipolissa, joka on aivan ihana kaupunki vanhoine linnakkeineen ja pienine kalastajaveneineen, joista joka aamu myytiin suoraan kaikenlaisia mereneläviä. Jopa merisiilit olivat siellä ruokalistalla. 

Ensi näkemys Italiasta oli vähintäänkin kaoottinen. Muistan vieläkin miltä tuntui kun lentokone laskeutui pienelle Brindisin kaupungin paikalliselle kentälle illalla ja koneen ovesta astui ulos. Ensin löi vastaan valtava kosteus ja kuumuus vaikka oli vasta huhtikuun loppu ja jo pimeää. Lentoasemalta ulos astuessa tuntui kuin olisi tullut keskelle mellakkaa, paikallinen jalkapalloseura oli voittanut italialaisittain ison turnauksen ja lentokenttäalue oli täynnä ympyrää ajavia autoja, ihmisiä roikkumassa autojen ikkunoista, seisomassa avoautoissa huudattamassa räikköjä ja huutamassa kannustusta juuri saapuneelle joukkueelle. Musiikki raikasi ja ihmiset huusivat ja hurrasivat kuumassa yössä kuin heikkopäiset. Muistan ajatelleeni että italialaiset ovat hulluja...
Brindisin ja Leccen alue Italiassa on ihanaa ja aitoa Italiaa edelleenkin. (Klik)

Youtubesta löytyi jakso käsitellen Pugliaa ohjelmasta "Dream of Italy" jos alueeseen haluaa paremmin tutustua. Siellä on esitelty Leccen kaunista kaupunkia, hyvää ruokaa ja mm  Unescon maailmanperintöpaikkoihin kuuluvaa trullikylää Alberobelloa. Klik.


Minestronekin voi aluksi vaikuttaa sekavalta, mutta kun kaikki aineet viimein porisevat kattilassa, niin siitä tulevaa ruuantuoksua ei voita mikään. Se on täydellinen paletti valkosipulia, tomaattia ja kasviksia joka viimeistään pakottaa maistamaan jollei ole koskaan todella hyvää minestronea syönyt. Taivaallista!Näistä aineksista syntyy meidän minestrone. Huom, laitan ihan tosi vähän purjoa, aina en ollenkaan, minestronen must vihannes on varsiselleri (nykyään käytetään myös nimitystä lehtiselleri):

n.3rl oliiviöljyä
1 sipuli pieninä kuutoina
1 punasipuli pieninä kuutioina
6 valkosipulin kynttä murskattuna
3-4 varsisellerin vartta siivutettuna
2 isohkoa porkkanaa siivutettuna
1 pieni selleri tai palsternakan pala pieninä siivuina tai kuutioina (oikeastaan melkein muruna)
150gr sokeriherneen palkoja pilkottuna n. 1cm paloiksi
n.1dl tuoretta oreganoa silputtuna (tai n. 2tl kuivattua)
n.1dl tuoretta basilikaa silputtuna (tai n. 2tl kuivattua )
suolaa
pippuria
n.500gr paseerattua tai kuorittua tomaattia 
n.390gr pirkka tomaattimurskaa (itse käytän valkosipulilla maustettua)
1tlk ruskeita papuja suolaliemessa (huuhdottuna ja valutettuna) 
n. 3dl katkottua spagettia (muukin pasta käy, mutta esim penne turpoaa valtavaksi kun keittoa lämmittää useampana päivänä, käytä vähemmän)
n. 7dl luoumukanalientä (korvattavissa kasvisliemellä)
vettä tarpeen mukaan

Tarjoiluun parmesan raastetta ja tuoretta basilikaa 


1. lämmitä oliiviöljy kattilassa keskilämmöllä, lisää sipulit, kuullota läpinäkyviksi n. 4min.
2.lisää valkosipuli ja kuullota edelleen n. 30sek.
3.lisää sellerit (palsternakka) ja porkkana ja paistele kunnes pehmenevät n.5min
4.lisää herneenpalot, n.1tl suolaa ja pippuria maun mukaan ja paista vielä 3min (lisää oliiviöljyä aina tarpeen mukaan)
5. lisää tuoreet yrttisilput (jos käytät kuivattuja, lisää ne jo vaiheessa 4) ja paista n. 1min
6. lisää tomaattimurskat ja paseeratut tomaatit, valmis kanaliemi, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10min.
7. lisää huuhdotut ja valutetut tölkkipavut ja pasta, kuumenna ja keitä vielä 10min

Tarjoile parmesan raasteen, tuoreen basilikan ja patongin kanssa<3

Tulipa tässä nyt samalla esiteltyä torista keväällä saatu, juu kuulitte ihan oikein, ilmaiseksi saatu (tila-autolla ajamisessa on puolensa) uusi keittiön pöytä kivoine laatikoineen. Vanha pöytä oli vähän liian pieni ja epäkäytännöllinen, koska meillä tehdään paljon asioita keittiönpöydän ääressä ja välillä laitetaan paljonkin sellaista ruokaa jossa tarvitsee tilaa.Tämä pöytä on vähän isompi ja lisäksi tykkään kuultomaalatusta valkoisesta pinnasta ja kivoista laatikoista toisella sivulla. Vanha pöytä sai sekin uuden elämän torin avulla.

Tuolit ovat vanhat, aikanaan anopilta saadut kun omat halpistuolit hajoilivat jo vanhuuttaan. Anopin eriparituolit käyvät kivasti uuden pöydän tyyliin. Tykkään kovasti, se että on muutama erilainen antaa vähän ilmettä. En luultavasti tykkäisi 6:sta samanlaisesta ollenkaan. 


Leppoisaa lauantaita ihanaiset<3

Did you know that Minestrone is originally called "Minestrone della Casa" and actually means "soup of the house"?

My love for Italy and Italian food was born after my first trip to Italy with my mom and niece in the 80´s. We had a rere chance to travel in Puglia and Calbria regions and see a beutiful part of Italy that is so often missed due to its location (see the kliks above). Lecce, Brindisi, Alberobello and Italian Gallipoli are places where I want to return some day. 

The Minestrone recipes vary, but here is my favourite variation of my own:

3-4 tablespoons of olive oil
1 onion diced into small bits
1 red onion diced into small bits
6 gloves of garlic minced
3-4 stalks of celery diced
2 rather large carrots diced
1 piece of celeriac or parsnip diced

you can also add little leek if you like, but just little!

about 150gr green beans, trimmed and cut to about 1cm pieces
1dl fresh oregano 
1dl fresh basil
salt and pepper to your own taste
1 can diced tomatoes 
1 can (or carbord box) crushed tomatoes with garlic
about 7dl chcken broth (add boiled water to your soup if it gets too thick while boiling, it also thickens if you eat it next day, adding more chicken broth/boiled water can be needed) 
1 can kidney or brown beans in salt water 
about 2,5 dl spagetti broken into about 4cm long bits


1. heat the olive oil in a large pot at medium heat
2. add onions and cook until translucent, about 4 mins
3. add minced garlic, cook 30 sec
4. add the celery and carrots and cook until they soften about 5min
5.Stir in the green beans and cook for 3 more minutes
6. add the fresh chopped basil and oregano and cook 1 minute more

7. add the diced anc crushed tomatoes and chichen broth to the pot and bring in to boil and cook/let simmer for 10 mins
8. stir in the kidney beans (rinsed and drained) and spagetti and cook for another 10 mins. Season with salt and pepper. 
serve with parmesan and fresh basil

If needed add more chichen broth or boiled water, the soup keeps on thickening after its done and the next day its really thick.

Have a Great Weekend<3 
2 kommenttia:

  1. Oi kun oli ihana postaus! Mä rakastan myös italialaista ruokaa🤗Kiitos ohjeesta ja mukavaa viikonloppua🌹☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina<3 Italialainen ruoka on yksinkertaisesti ihanaa. Risotto on yksinkertaisuudessaan toinen oma suosikkini. Kivaa alkavaa viikkoa sinulle<3

      Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)