sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Surua ja lankaterapiaa - Grief and knitting...







Surua ja lankaterapiaa. Nyt ei ole asukuvia vaan lankakuvia. Viimeinen viikko on käytännössä asuttu sairaalassa, oltu läsnä läheisen hyvin nuoren vasta 73-vuotiaan anoppini viimeisissä hetkissä. Pidetty kädestä, silitetty poskea ja autettu missä vaan on kyetty. Asuttu autossa Helsingin ja kodin ja kodin ja sairaalan välillä yötä päivää, ajattu satoja kilometrejä ja taas satoja kilometrejä edestakaisin. Jo ennen sairaalaan joutumista. ajettu ja hoidettu asioita ja potilasta. Viisi viikkoa ensimmäisestä sairaalakäynnistä viimeiseen päivään. Reilu kolme viikkoa ehti siinä välissä olla kotona.
Pitkälle edennyt haimasyöpä liian myöhään huomattuna on julma sairaus.

Viimeiset viisi viikkoa on mennyt kuin sumussa. Oma muisti pätkii, aika on menettänyt merkityksensä, kaikki normaali elämä on ollut koneellista suorittamista eikä aina sitäkään. Pyykkivuoret valtaavat kotia, villakoirat pyörivät huoneesta toiseen, puhtaat sukat hukassa, laskuja maksamatta eikä paljon tietoa mitä seuraavaksi tapahtuu. Tärkeintä on ollut olla läheisen kanssa. Puhua, itkeä ja nauraa niin kauan kuin se oli mahdollista, viimeisen viikon aikana sairaalassa ne selvät hetket olivat yhden käden sormilla laskettavissa. 

Tässä kohtaa kiitän Suursuon sairaalan osasto 11 hoitajia. Ihania ihmisiä, myötätuntoisia ja ammattitaitoisia. Auttavat potilasta rajan yli ja omaisia surussa. Läsnä kun tarvitaan ja kohteliaasti antavat aikaa ja tilaa olla saattohoitopotilaan kanssa perheen kesken. Suursuolla saavat omaisetkin yöpyä halutessaan, vierailuaikoja ei ole, saa mennä vaikka keskellä yötä ja lemmikit ovat tälle osastolle tervetulleita ja sieltä kaiken sairaalamaisuuden keskeltä löytyy paljon myös kodinomaista tunnelmaa ja omaisille oma lepohuone sohvineen ja jääkaappeineen. 

Erityisesti haluan kiittää vielä tätäkin kautta perjantain yövuorossa olleita Annea ja Katariinaa, jotka olivat läsnä poisnukkumisessa ja surussa ja pitivät meistä huolen sen jälkeen. Keitettiin kahvit, tarinoitiin eletystä elämästä,itkettiin ja  halattiin ja oltiin läsnä. Taisi siihen tulla vielä kolmaskin surun murtama omainen kahville 4 aikaan aamuyöstä. 


Surun kaverina on ollut kutomus, kutomus johon nyt jälkikäteen tuntuu vaikealta tarttua, se oli aina sairaalassa mukana. Siitä on tarkoitus joskus tulla villatunika. Olen aikaisemminkin huomannut että surussa kudon usein, tai virkkaan. Se on jotenkin sellaista tekemistä joka lepuuttaa omia hermoja ja siinä samalla on helppo miettiä asioita. Elämän rajallisuutta, sitä miten elämä on kuin kude, silmukat toisissaan kiinni ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jokainen virhe, jokainen puute jää siihen näkyväksi ja tekee siitä ainutlaatuisen.
Ihan kuin elämä itse. 



Ikävä on hirmuinen anoppi oli perhettä, läsnä elämässä ja aina auttamassa. Ainutlaatuinen ihminen. Surua ja tyhjyyden tunnetta jatkuu vielä pitkään, ehkä neulekin siinä vielä valmistuu. 



My mother-in-law passed away last friday Morning after 5 weeks of being ill. Cancer that was discovered way too late. Last 5 weeks have been the most hard in my life. Last week that she spent in a hospital we were there all the time. I had this knitting with me, it is supposed to be a woolen tunic once its ready. I find it calming to knit when grief is present. Its always been that way. yarn and knitting allow thoughts to flow and yet the calm the mind. 
Needles to say the candles are burning at home to remember her. 




11 kommenttia:

  1. Lämmin osanotto, kutominen ja virkkaaminen tai muukin käsillä tekeminen on terapeuttista.

    VastaaPoista
  2. Kovasti voimia ja halauksia suruun. <3

    VastaaPoista
  3. Nyt en osaa sanoa muuta kuin että olen ihan äärimmäisen surullinen teidän ja poismenneen anopin puolesta <3

    VastaaPoista
  4. Otan osaa suureen suruunne <3 Lohduttavaa kuitenkin kuulla,
    että läheisesi sai hyvää, inhimillistä hoitoa sairaalassa ja
    teitä omaisia kohdeltiin ystävällisesti.

    VastaaPoista
  5. Voi Sari, osanotto sinulle ja miehellesi. Kun olette ollut läsnä saattohoidossa, niin se auttaa teitä jaksamaan jälkeenpäin muistellessanne tilannetta.

    Olemme niin samanlaisia, sen olemme todenneet joskus aiemminkin. Minulla on samanlaiset kokemukset saattohoidosta, kun sinullakin ja kudin oli aina mukana viimeksi anopin seurana ollessa 1 v sitten. Sitten yksin kotona neuloin anopille ns taivassukat viimeiselle matkalle, se oli oma yksinäinen surutyö. Appi saatettiin 2v sitten ja oma isä 10v sitten.

    Minulla on ihan samanlaiset kokemukset hoitohenkilökunnasta kun sinulla. Ihania osaavia henkilöitä, halattiin ja juotiin kahvit muisteltiin yhdessä sitten kun kaikki oli jo ohitse. Vieläkin lämmöllä muistan jopa 10v takaa erityisesti yhtä hoitajaa.

    Teillä on nyt raskasta, toivotan voimia molemmille♥️♥️.
    (Anteeksi pitkä kirjoitus,)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritu<3 Olet aivan oikeassa, niin raskasta kuin saattohoidossa läsnä oleminen onkin, se auttaa surutyön kanssa eteenpäin.

      Joskus ihmiset eivät kestä edes ajatusta olla kuolevan rinnalla tai edes lähellä, mutta monta läheistä yllätyksenä menettäneenä sanon että suru joka tulee täytenä shokkina on vieläkin raskaampi kantaa ja surutyö vielä vaikeampaa. Saattohoidossa surulla on oma tilansa ja se että saa olla lähellä ja läsnä ja silittää poskea, sanoa jäähyväiset on ehdottomasti parempi, joskin kovin kovin raskas sekin.

      Taivassukat kuulostavat kauniilta ajatukselta. Ensimmäistä kertaa kuulen sellaisista. Hoitajat varmaan tiesivät kun kysyivät että laitetaanko jotkut tietyt sukat viimeiselle matkalle jalkaan. Olisin varmaan neulonut sellaiset jos olisin tiennyt.

      On teillä ollut raskas aika silloin kun on monta poismenoa noin lyhyen ajan sisällä.:( Samanlainen oli meillä muutama vuosi takaperin kun lähti useampi ystävä äkillisesti tästä maailmasta ja samaan aikaan syöpä ja vanhuuden vaivat veivät muutaman rakkaan koiraystävän. Silloin ajattelin että en pidä lomaa enää koskaan, kun joka lomalla lähti joku.

      Nyt olen onneksi talvilomalla ja saa antaa surun rauhassa olla läsnä ja päivä päivältä eletään arkea surun kanssa ja mennään hitaasti eteenpäin ja käydään hoitelemassa vanhaa äitiäni, jonka ystävä ja naapuri on sairastunut niin pahasti ettei jaksa enää siellä autella.

      Kiva Ritu kun kävit kommentoimassa, kaikesta huolimatta oli kiva kuulla sinusta<3 Jaksamista myös sinne, kevät tulee väjäämättä ja antaa lisää valoa tähän raskauteenkin!

      Poista
    2. Kiitos Sari! Nyt meillä on kaikki hyvin, oli vaan pakko kommentoida, kun oli niin samanlaiset kokemukset. Ja juuri noin kun kerroit, heillä jotka menettävät omaisen yllättäin on paljon vaikeampaa.

      Minulla on myös vielä 90v täyttävä äiti. Hän pärjää pitkälti vielä omillaan, mutta joka päivä soitellaan.
      Olet kehittänyt hyvän terapian kotona puuhastelun, siinä saa kaikessa rauhassa tehdä surutyötä.
      Toivottelen että kevään mittaan tulee auringon myöntää voimia lisää♥️.

      Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)